ASSALAMULAIKUM W.B.T DAN SALAM SEJAHTERA

ALHAMDULILLAH , BULAN2 MULIA TELAH HADIR , DIMULAKAN DENGAN BULAN REJAB YANG SUDAH MENINGGALKAN KITA , DIIKUTI DENGAN SYABAAN YANG BARU DIPERTENGAHAN DAN AKHIRNYA RAMADHAN YANG MENJADI MEDAN UNTUK KITA MENAMBAH PAHALA DAN ILMU.

INSYAALLAH, MALAM NI ADALAH MALAM NISFU SYABAAN, 15 SYABAAN 1430. MARILAH SAHABAT2 , KITA BERPUASA SUNAT ESOK . MOGA AMAL DAN IMAN BERTAMBAH DARI HARI KE HARI.


Abu Tharr Al-Ghefari said: "The Messenger of Allah, salla Allahu alaihi wa sallam, said "O Abu Tharr! if you fast three days of every month, then fast the 13th, the 14th and the 15th [these are call the al-ayaam al-beedh, the white days]". [Ahmad, an-Nasaa'i and at-Tirmithi; Sahih]

Sha`baan is the month before Ramadan Sha`baan `Aa'isha said: "I have never seen the Messenger of Allah, salla Allahu alaihi wa salam, completing the fast of a month as he did for Ramadhan, and I have never seen him fasting so much as he would in Sha`baan." [al-Bukhari and Muslim]

So my dear brother and sister ,fast an extremely hot day, to avoid an even hotter day .. and prepare yourself for a time when no food or water will be there.


INSYAALLAH, MALAM ESOK ADA KULIAH SEMPENA NISFU SYABAAN DI SURAU D , DIHARAPKAN SAHABAT2 BOLEH MELAKUKAN SOLAT MAGHRIB DAN ISYA' BERJEMAAH DI SURAU D, JAMUAN ADA DISEDIAKAN.

GOTONG-ROYONG PERDANA AKAN DIADAKAN DI SURAU MASING-MASING PADA HARI AHAD NI. JAMUAN JUGA ADA DISEDIAKAN, MARILAH SAHABAT2 KITA TAMBAHKAN ILMU DAN AMAL.

"BERAMAL DIMUKA BUMI SEOLAH-OLAH ESOK KITA AKAN MENINGGALKAN DUNIA YANG TIDAK KEKAL INI "

SALAM UKHWAH

AMIN

Leave a Reply

ADAKAH KAU LUPA?

ADAKAH KAU LUPA?
ditujukan khas untuk para pejuang dan pencinta agama ALLAH,