Kerap kali kalau kita jujur kita dituduh bodoh. Bila kita mengalah, kita dianggap lemah. Pada hal, kita inginkan keamanan dan kedamaian tanpa kehilangan hak dan harga diri. Namun begitu sukar untuk mendapatnya!

Paling teruji apabila ada orang lain yang mengikut lorong salah… lalu dia cepat sampai, sedangkan kita di lorong yang betul masih lelah menapak dan merangkak. Bila yang batil ketawa, yang benar pastinya teruji melihat kegembiraan itu. Dan hampir-hampir ia melepaskan kebenaran itu semula hanya kerana tidak tega melihat kebatilan melonjak ria.

Acapkali duri berselindung di sebalik bunga… lalu kita yang tercium keharumannya alpa akan tusukan bisa di sebaliknya. Huluran tangan yang ikhlas dan lembut kekadang dikilas dalam diam dan dendam. Sering juga baldu yang lembut dan halus dihamparkan tetapi di bawahnya ada belati tajam yang sedia terhunus.

Namun inilah hakikat, tidak ada keadilan yang mutlak di dunia ini. Justeru, di sana ada akhirat supaya segala topeng kepura-puraan yang selama ini bertahta akan terhenyak dan mendapat pembalasan.

Namun, jika itu yang kita ingatkan kepada yang lain, pasti ada yang mengatakan bahawa itu hanya ‘escapisme’ . Bila kecewa dengan manusia, orang ‘lari’ kepada Tuhan, bila tidak dapat meraih dunia orang mula merindui akhirat, bila terlepas kenikmatan nafsu baru ada yang merintih syurga itu ada!

Bukan, tidak begitu. Keyakinan kepada Allah dan Hari akhirat itu adalah tunjang, teras dan pegangan semasa kita hidup di dunia. Jangan terperangkap oleh ‘etheis’ dalam diri yang mendakwa bahawa manusia itulah yang ‘mencipta’ Tuhan demi ketenangan.

Selalu kita diperingatkan bahawa selesaikanlah urusan kita dengan Allah, barulah Allah akan membantu kita menyelesaikan urusan kita dengan manusia. Dan siapa yang memburu akhirat, dunia akan melutut di kakinya!

Kita tidak selalu benar dalam pendirian dan tindakan… kita hanya manusia. Walaupun sungguh hati kita ingin mengikut jalan Allah, tetapi kerana kealpaan dan kejahilan kita tersasar jua. Kita ingin tenang, tetapi oleh kerana ketipisan iman dan zikir, pendirian kita goyah jua. Ada rasa marah, ada rasa resah… tetapi semua itu adalah ‘bayaran tol’ di lebuh raya mujahadah.

Ya Allah, ampunkanlah kami. Berilah kami kekuatan untuk memaafkan diri kami sendiri dan juga orang lain. Kami masih tidak pandai mensyukuri nikmatMu kerana kami masih mendidik hati dalam menerima ujian-Mu.

Ya Allah, cuma satu… cuma satu… janganlah Engkau serahkan diri kami kepada diri kami sendiri walau sekelip mata. Kutiplah kami ya Allah untuk selalu dibimbing oleh hidayah dan taufik Mu!

Ya Allah, kami sentiasa yakin bahawa kejujuran itu kemenangan dan pilihlah kami untuk menjadi orang yang jujur dan benar… walau apa jua keadaan dan cabarannya! Amin.

nukilan ustaz pahrol juoi . inspirasi untuk jiwaku memperoleh ketenangan.

salam ukhwah untuk semua hamba yang sentiasa mencari ketenangan dalam kehidupan. berkejar-kejaran, berlumba-lumba mencari harta dunia dan " harta akhirat" yang semestinya hampir2 kita menjadi lupa dan alpa. perjalanan hidup ini merupakan satu rentasan masa untuk kita di " evaluate" dan diuji kerna kita adalah hamba. hamba kepada ilahi, hamba kepada Allah yang sentiasa memberikan nikmat arrahman( pengasih) dan arrahim( penyanyang).

salam kemaafan untuk semua insan yang bersama2 denganku mengharungi kehidupan lebih2 lagi pada minggu PRK yang telah berlalu. andainya tersilap kata, terkasar bahasa dan terluka hati, ku mengharapkan kemaafan dari segenap pelusuk insan yang aku sayangi. sudah tiba masanya saya membuka lembaran baru bagi menghadapi kehidupan yang lebih mencabar hidup di zaman milenium, zaman siber, zaman globalisasi, zaman generasi Y yang sentiasa menjanjikn cabaran yang lebih kompleks dan rumit.

memasuki fasa keempat dalam diriku hidup di zaman menuntut ilmu, aku perlu bergerak ke depan lagi selangkah kehadapan bagi menembusi benteng " kejahilan" dan benteng "kelemahan" sebelum aku melangkah alam pekerjaan yang lebih mencabar. setelah beberapa tahun aku belajar erti kehidupan, erti kepimpinan, erti pendidikan,erti keadilan, erti pengorbanan, erti kasih sayang .. masa itulah juga aku menemui titik kelemahan dan kejahilan ku yang perlu aku bangkit dan bangun untuk menjadi insan yang luar biasa.

pepatah pujangga ada mengatakan jika kamu hendak berjaya kamu kena jadi orang yang luar biasa, jika kamu nak jadi orang luar biasa maka kamu kena mencari punca kamu menjadi orang yang biasa. kearah zero kepada hero menjanji satu perjalanan impian yang bermatlamat. matlamat bersama tindakan memerlukan strategi2 dan misi2 yang perlu dicapai oleh diri kita dalam kehidupan. jangan disangka hanya persatuan sahaja mempunyai misi dan visi serta objektifnya. kerna kehidupan kita didunia ini juga ada misi, visi dan objektifnya.

"begin the end of mind" . aku mencari sinar kebahagian dicelah2 kesibukan kehidupan dunia, aku belajar apakah aku sebenarnya.. aku belajar tujuan hidupku. pabila ku melihat tatkala insan yg nazak, insan yg tercedera, insan yang diuji dengan penyakit di hospital.. ketika itu lah keinsafan bertandang dalam diriku. aku hidup untuk beribadah kerna mu, aku hidup kerna aku perlu menjadi khalifah yang diberikan tugas2 memimpin diriku dan memimpin dunia ini. kerna aku adalah manusia. tubuh badan pinjaman, nikmat kurniaan serta kehidupan mainan untuk dihisab ketika al-mizan( hari timbangan pahala dan dosa).

maafkan ku wahai sahabatku, aku adalah manusia, tidak terlepas dari kesilapan. aku memohon seifiniti kemaafan..

HAMBA MENCARI KETENANGAN

IBN KHALID

Leave a Reply

ADAKAH KAU LUPA?

ADAKAH KAU LUPA?
ditujukan khas untuk para pejuang dan pencinta agama ALLAH,