ASSALAMUALIKUM W.B.T DAN SALAM UKHWAH BUAT SEMUA INSAN

SABDA RASULLULLAH : " TIDAK BERIMAN SESEORANG DARI KAMU KECUALI IA KASIH KEPADA SAUDARANYA SEPERTI IA KASIH KEPADA DIRI SENDIRI" ( MUTTAFAQUN A'LAIH)
SEIFINITI KESYUKURAN KEPADA ALLAH, PENCIPTA KEPADA SELURUH ALAM, PENGATUR KEHIDUPAN DAN PEMILIK SEGALA MAKHLUK DAN ISI ALAM CIPTAANNYA.
PENGURNIA REZEKI DAN NIKMAT YANG TIDAK TERHINGGA YANG
MENUNTUT DIRI INSANI SENTIASA MENGINSAFI DAN MENSYUKURI PEMBERIANNYA. BERUSAHA MENJADI GOLONGAN INSAN YANG MENJADIKAN DUNIA INI ADALAH LADANG UNTUK AKHIRAT.. LADANG YANG PENUH DENGAN UJIAN DAN PANCAROBA.BERMULA PENGAMBARAANKU MENGGAPAI CITA-CITAKU.
SEBELUM KITA MEMILIH SESUATU PERKARA UNTUK MEMBUAT KEPUTUSAN, ELOKLAH KITA MENGKAJI DAN MELAKUKAN KAJIAN TERHADAP KEPUTUSAN YANG AKAN DIPILIH, BIDANG KERJAYA INI BUKAN BENDA YANG MUDAH, KERNA SETIAP PILIHAN AKAN MENENTUKAN PERJALANAN KEHIDUPAN UNTUK MASA AKAN DATANG.

DIRI MULA MENGEMBARA,
DIRI MULA BERTANYA,

TERINGAT KATA-KATA

" AHLI FARMASI NI, KERJA MENUNGGU KO BUKAN KO YANG MENCARI KERJA "

" FARMASI KAN , RAKAN KARIB DOKTOR LA "


" FARMASI SUSAH JUGA, BANYAK YANG KENA HAFAL, ABIS MEMORI KO NANTI, BERAPA RIBU JENIS UBAT KAT DUNIA NI "

" FARMASI UNTUNG JUGA, DAPAT BIASISWA, GAJI PUN OK , MAHAL JUGA, DIEORANG BIDANG PROFESIONAL TU"


" NAK JADI FARMASI , KO KENA SEDIA, BANYAK CABARANNYA, PERLU BERSABAR, PERLU BELAJAR SUNGGUH-SUNGGUH"


" FARMASI NI KENA ADA MINAT, BUKAN SENANG-SENANG JE PILIH , KIMIA KENA POWER, BIOLOGY PUN KENA POWER, DAN KO PERLU BERSEDIA, BARU BOLEH BERJAYA"

" TERPULANG KEPADA KO , NAK PILIH APA, TAPI ANTARA DOKTOR ATAU FARMASI, KALO AKU , BAIK AKU PILIH FARMASI, FARMASI TIDAK SESIBUK DOKTOR, KERJA PUN SERONOK, MACAM2 BOLE BUAT"" FARMASI BUKAN JUAL UBAT TU JE, BANYAK LAGI KERJANYA, BUKAN KAT HOSPITAL JE, KAT KILANG UBAT PUN, KAT KEDAI FARMASI, YANG NAK JADI MACAM POLIS PUN ADE, JADI LECTURE PUN BOLEH, BANYAK LAH.. TERPULANG PADA KO"

" FARMASI NI KURANG SIKIT JUMPA DENGAN DARAH, TAPI SKILL KENA ADA, NAK BAGI COUNSELING KAT PESAKIT KENA ADA CARA, BARU BOLEH JADI TERBAIK"

"FARMASI KN, PELUANG TU, BOLE SAMPAIKAN DAKWAH. SELALU JUMPA ORANG, ORANG PUN PERCAYA KAT KITE, JADI BOLE BERI NASIHAT AGAMA KEPADA DIEORANG, SERONOK TU"

" KALO KO JADI FARMASI KN , MASA ORANG NAK MAKAN UBAT TU, KO NASIHAT KAT DIEORANG, MAKAN UBAT TU BUKAN PENENTU KEPADA DIEORANG AKAN SIHAT, AMBIL UBAT TU USAHA, YANG PALING PENTING , DOA DAN TAWAKAL KEPADA ALLAH, YANG JADIKAN DIEORANG SIHAT, KAN TUBUH BADAN TU ALLAH JADIKAN?"


BANYAK LAGI KATA-KATA YANG DIUCAPKAN OLEH SAHABAT YANG DIKASIHI, YANG MENJADI PENDORONG UNTUK KU MEMILIH JALAN INI . AKU MULA BERKIRA-KIRA. MULA MENGKAJI TENTANG FARMASI, DIKALA AKU MASIH BELAJAR DI MATRIKULASI , BANYAK NASIHAT YANG DITERIMA, YA , INI PERMULAAN PENGEMBARAAN KU , DAN SETIAP-SETIAP KATA NASIHAT YANG DIUCAPKAN, BANYAK YANG BETULNYA.. SETELAH AKU MENJADI MAHASISWA FARMASI BARU KUMENGERTI"

NASIHATKU KEPADA INSAN YANG DALAM SITUASI MEMILIH, BUATLAH KAJIAN DAN PEMERHATIAN, KAJI DIRI DAN KENALI DIRI, PANDANG KE DEPAN, PERLU KUAT SEBAB KENAPA MEMILIH BIDANG INI ... MULAKAN PENGEMBARAAN. SETIAP KATA NASIHAT ITU DARIPADA SAHABAT ..

" ILMU SINAR KEBAHAGIAN "

IBN KHALIDLeave a Reply

ADAKAH KAU LUPA?

ADAKAH KAU LUPA?
ditujukan khas untuk para pejuang dan pencinta agama ALLAH,