Pemanasan global cetus bencana

SEORANG wanita meratapi  mayat anaknya  dibaluti selimut  yang  menjadi korban tanah runtuh di  Zhouqu, wilayah  Gansu.

SEORANG wanita meratapi mayat anaknya dibaluti selimut yang
menjadi korban tanah runtuh di Zhouqu, wilayah Gansu.
Pakar PBB dakwa banjir landa Pakistan, China terburuk dalam sejarah

LONDON: Pakar perubahan iklim berkata, fenomena pemanasan global kemungkinan menjadi punca tercetusnya banjir besar di Pakistan, kebakaran hutan di Russia dan tanah runtuh di China sekarang.

Hampir 14 juta orang terjejas oleh banjir di Pakistan menjadikan bencana itu lebih buruk daripada kejadian tsunami 2004 dan gempa bumi di Kashmir dan Haiti.

Bencana banjir terbaru itu yang dianggap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terburuk dalam sejarah terdekat, disebabkan oleh kehadiran supercharged jet stream atau gelungan besar angin kencang yang juga dikatakan menjadi punca banjir di China dan cuaca panas berpanjangan di Russia yang menyebabkan kebakaran hutan.


Pakar PBB dari beberapa universiti di seluruh dunia berkata, fenomena cuaca ekstrem dialami sekarang membuktikan kesan pemanasan global semakin dirasai.


Jean-Pascal van Ypersele, naib presiden IPCC, badan PBB yang ditugaskan untuk memantau pemanasan global, berkata cuaca ekstrem itu adalah konsisten dengan perubahan iklim yang dibawa oleh aktiviti manusia.

Cuaca ekstrim dialami sekarang terus dicetus dan diburukkan lagi oleh fenomena pencemaran rumah hijau yang terhasil daripada aktiviti manusia. katanya.

PBB berkata, banjir melanda Pakistan sekarang adalah krisis kemanusiaan terburuk sejak beberapa tahun lalu dengan 13.8 juta orang terjejas dan 1,600 orang terkorban setakat ini.
Banjir dan tanah runtuh yang melanda China sejak tiga hari lalu sudah menyebabkan 702 orang terkorban dan lebih 1,000 orang dilaporkan hilang, di samping menyebabkan kerosakan berbilion dolar di 28 wilayah.

Di RUSSIA, rumah mayat hampir penuh di Moscow ketika negara itu dilanda kebakaran hutan yang dicetuskan cuaca panas terburuk sejak 130 tahun lalu.

Ketua pemantauan iklim di Pejabat Meteorologi Britain, Dr Peter Stott, berkata hampir mustahil untuk menyatakan fenomena cuaca ekstrem dialami semata-mata disebabkan pemanasan global.

Namun beliau berkata, wujud bukti jelas peningkatan kekerapan fenomena cuaca
ekstrem berikutan pemanasan global.

Dr Stott berkata, pemanasan global dikatakan menjadi punca kepada fenomena cuaca ekstrem kerana apabila atmosfera lebih panas ia mempunyai keupayaan untuk menampung lebih banyak air dan berikutan itu mencetuskan hujan lebat dan banjir yang lebih teruk seperti disaksikan di Pakistan dan China. Agensi

SUMBER BERITA HARIAN

DUNIA SEMAKIN MEMBUNGKAM
DUNIA SEMAKIN MENGANCAM
MANUSIA SEMAKIN RANCAK
BERMAIN DENGAN DUNIA
MELAKUKAN SEPERTI MANUSIA YANG PUNYA

MANUSIA SERING ALPA
ALLAH SENTIASA BERSAMA
MENGUJI HAMBANYA
ANTARA SYUKUR ATAU KUFUR
ANTARA INSAF ATAU EGO
MANUSIA SEDANG DIUJI

PANAS, HANGAT , PIPI MEMBARA
SEJUK, SEHINGGA KE TULANG,
AIR SEPERTI LAUTAN,
TANAH TERGELINCIR DARI KEBIASAANNYA,
GELOMBANG YANG TIDAK DIJANGKA
GEGARAN YANG MERESAHKAN JIWA

MANUSIA MASIH ALPA
MANUSIA MASIH LEKA
DENGAN KESERONOKAN DUNIA
DENGAN KEGEMBIRAAN YANG SEKETIKA

AYUH
BERUBAH DARI LEKA
MENJADI HAMBA YANG PEKA
SENTIASA BERDOA DAN SEDAR
ALLAH SENTIASA BERSAMA KITA
MALAIKAT SENTIASA MENGEKORI KITA
APAKAH KITA MASIH ALPA?

CETUSAN JIWA
IBN KHALID

Leave a Reply

ADAKAH KAU LUPA?

ADAKAH KAU LUPA?
ditujukan khas untuk para pejuang dan pencinta agama ALLAH,