Anda merasakan anda sudah tua kerana sikap anda yang pelupa? Anda asyik lupa dimana kali terakhir anda meletakkan sesuatu? Orang di sekeliling selalu marahkan anda kerana lupa tarikh penting, lupa letak barang, lupa makan ubat, lupa fakta-fakta, lupa tutup kipas, lupa arah jalan, lupa nama orang dan macam-macam lagi.

Sebenarnya, kita dapat menigkatkan daya ingatan atau mengurangkan risiko menjadi pelupa dengan mengamalkan tips-tips di bawah secara berterusan. Lebih baik jika kita mempraktikkan ketika usia masih muda supaya kelak di hari tua kita tidak menjadi terlalu pelupa.Antaranya ialah:

Amalkan tidur yang cukup
1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yang suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yang cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Oleh itu, amalan tidur yang cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan
Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati-hati dengan pengambilan vitamin atau makanan tambahan.
Sesetengah produk yang dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yang kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yang memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatan vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan seimbang atau rujuk dulu doktor yang bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.

Bersenam.
bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan kemurungan
Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam kedaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi pengambilan ubat
Daya ingatan mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar sesuatu yang baru
Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan
Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, Catur, scrabble (sahibba) dan monopili. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak membaca
Jadikan amalan membaca sabagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit sebanyak fakta yang terkandung didalam bahan bacaan.

Katakan berulang kali
Untuk mengingati ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Bermain dengan angka
Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon raan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran
Sekiranya anda seorang muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat sehari. Membaca Al-Quran dapat menerangkan jiwa, menenangkan perasaaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.SALAM PERJUANGAN

selamat memulakan dimensi baru dalam kehidupan..
syukur pada ilahi dengan nikmat yg diberikan dengan begitu banyak sekali..
ilmu yang diberi untuk kita hayati..
alhamdullillah ,
minggu-minggu cuti sentiasa dinanti. untuk berehat dan menenangkan diri setelah kian lama menelaah dan mencari ilmu yg begitu luas dimuka bumi ini ..
nikmat lapang sebelum sibuk itu perlu dihayati
sebelum kita akan alaminya

perkongsian berkenaan tip meningkatkan daya ingatan yang diperoleh dari remaja masjid group bole diamalkan oleh semua golongan manusia
kebanyakkan kita kurang mementingkan berkenaan daya ingatan
hakikat sebenar ia adalah penting kerna daya ingatan yg tinggi untuk kehidupan masa akan datang..

"AKAL YANG SIHAT BERADA DALAM TUBUH BADAN YANG SIHAT"

pengalaman diri , ilmu yang didapat perlu di"topup" dari semasa ke semasa
dulunya, diri sangat mementingkan tentang daya ingatan
namun sejak akhir2 ini makin menganggapnya enteng
dulunya,
-terbaca satu kenyataan tido lewat malam akan mengurangkan IQ
-ingatan yang dibaca bole bertahan selama 18 jam sekira tidak diulang
-minda berkait rapat dengan daya ingatan
-bermain ping pong atau game bole meningkatkan fokus
-makan ikan dapat menguatkan daya ingatan
-bersukan atau berjogging akan menghasil lebih banyak creatine phosphate. oleh itu cepat menghasilkan tenaga
-minyak ikan dan gingko perlu untuk meningkatkan kemampuan minda
-bermain saidina , shahiba, catur, carrom ,dam dan sudoku untuk menajamkan minda
dan banyak lagi yang diperoleh dan diamalkan
semuanya memberi kesan yang positif
diri suka mengkaji kerna ilmu itu perlu dikaji dan diaplikasikan
namun
semua yang dilakukan semakin hari semakin kurang kosisten
istiqamah sesuatu perkara itu perlu
ilmu baru perlu diteroka
motivasi diri itu perlu

ilmu itu nur
pencerahan ilmu perlu dilakukan
untuk diri dan islam
agar kita mencapai kebahagian yang hakiki
ilmu dari sumber yang benar itu perlu
ayuh kawan, mari kita membuka dimensi baru
meneroka ilmu yang luas
menjadi mu'min profesional yang berilmu
berusaha kearah mu'min negarawan tarbiyah

Ustaz hilal asyraf selalu menyatakan kita perlu wujudkan sinergi
yup, kita perlu buka dimensi baru
tranformasi dan perubahan

selamat berjuang dan bercuti

" DUNIA ADALAH LADANG UNTUK AKHIRAT"

ibn khalid


Leave a Reply

ADAKAH KAU LUPA?

ADAKAH KAU LUPA?
ditujukan khas untuk para pejuang dan pencinta agama ALLAH,