Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Alhamdulillah, syukur kehadrat ilahi yang maha kuasa telah mendamparkan bumi serta alam ciptaan Ilahi untuk manusia berlumba-lumba melakukan kebaikan mengejar keredhaan-Nya, mendapat pahala dan seterusnya mengidamkan nikmat-nikmat yang tidak terperi seronoknya iaitu syurga. Dalam diri manusia , hamba yang lemah, semestinya banyak persoalan yang timbul. kenapakah aku dicipta oleh Allah dan perananku kepada dunia ini? lama aku mencari jawapan itu, alhamdulillah, aku temuinya.. perananku didunia ini adalah menjadi khalifah dan beribadat mengharapkan keredhaan Allah. sesungguhnya, kesenangan yang singkat , keseronokan di dunia ini hanyalah sementara kemenangan di akhirat itu adalah titik noktah kepada kebahagian seseorang hamba. hamba Allah, KEMBARA HAMBA MENCARI CAHAYA. bagaimana memperolehnya, semestinya ia memerlukan pengorbanan.


InsyaAllah, dikesempatan ini , diuji dengan kesibukan , pelbagai tanggungjawab dan kerja-kerja yang perlu disiapkan dengan pantas dan cepat. yup, pepatah arab ada mengatakan: masa itu seperti pedang sesiapa yang tidak memotongnya, maka ia akan memotong kita. ujian diri untuk hamba ini. kali ini, saya mahu berkongsi ilmu yang telah dinukilkan dalam blog sahabat master of chess , hasanah berkenaan cinta dan perkahwinan. moga2 sahabat mendapat manfaatnya bagi yang senior dan semua insan didunia ini.


Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan
tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan
sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......

Kesimpulannya... janganlah terlalu memilih, tiada manusia yang sempurna di dunia ini.
Kalau dah dapat yang rasa macam ok jer tu.. cukup syarat seperti tuntutan agama.. apa tunggu lagi??


selamat membuat keputusan

selamat berfikir dan memikir

" dunia ini adalah ladang untuk akhirat "

ibn khalid

Leave a Reply

ADAKAH KAU LUPA?

ADAKAH KAU LUPA?
ditujukan khas untuk para pejuang dan pencinta agama ALLAH,