ASSALAMUALAIKUM W.B.T DAN SALAM SEJAHTERA

SAHABAT2 PERLU MEMBUAT PERMOHONAN KOLEJ DI

http://smp.ukm.my/upp/


SEBELUM 8 MAC 2008 .


:: TERDIDIK KERNA SEBIJI TEMBIKAI ::


Pada suatu hari, seorang ahli sufi yang masyhur bernama Syaqiq Al- Balkhi r.m telah membeli sebiji tembikai. Kemudian dia membawa tembikai itu pulang dan diberikan kepada isterinya. Apabila isterinya membelah tembikai itu untuk dimakan, ternyata buah tembikai itu tidak elok, maka marah- marahlah isteri Syaqiq dengan keadaan tersebut.

Maka bertanyalah Syaqiq kepada isterinya: “Kepada siapa engkau tujukan marahmu itu, adakah kepada penjual, pembeli, penanam atau Pencipta buah tembikai itu?.” Terdiam isterinya mendengar pertanyaan tersebut.

Kemudian Syaqiq teruskan lagi kata-katanya: “ Adapun si penjual, sudah tentu mau jualannya terdiri daripada barangan yang terbaik. Adapun si pembeli juga sudah tentu mahu membeli barang yang terbaik juga. Bahkan si penanam juga sudah tentu berharap hasil tanamannya yang terbaik juga. Maka ternyatalah marahmu ini engkau tujukan kepada Pencipta buah tembikai ini. Maka bertaqwalah engkau kepada Allah dan redhalah dengan segala ketentuan- Nya.”

Maka menangislah isteri Syaqiq. Lalu bertaubat dan iapun redhalah dengan apa yang telah ditentukan oleh Allah SWT.BERPADA- PADA DALAM KEHIDUPAN ,QANAAH DALAM SETIAP URUSAN .

KITA SELALU MENGHARAPKAN YANG TERBAIK ,

ITULAH YANG REZEKI YANG DIKURNIAKAN ILAHI KEPADA HAMBANYA..

RESULT MIDSEM DAH KELUAR.

SELAMAT BERJUANG SAHABAT KU ..


SALAM UKHWAH

HAMBA YANG LEMAH DAN TIDAK TERDAYA

Leave a Reply

ADAKAH KAU LUPA?

ADAKAH KAU LUPA?
ditujukan khas untuk para pejuang dan pencinta agama ALLAH,